Pininfarina szélcsatorna tesztek

A Pratic érdeklődése 1994-ben a szél és a szél által terhelt árnyékoló megoldások felé fordult. Az első megmérettetés 1996-ban az Assites elismerés (Európai szabvány 1932 szerint) kivívása volt. Az itt szerzett tapasztalatok segítettek megérteni, hogy az ellenállási mutatók alapvető fontosságúak. Ezek közül is az egyik legfontosabb mérőszám a merevség, ami alapján az árnyékoló tömegterhelhetőségét értékelni tudjuk (Assites arany és ezüst jelzés). Egy árnyékoló sérülékenysége azonban sok tényezőtől függ. A termék merevsége fontos, de legalább ennyire fontos, hogy a folyamatosan változó szélnek is ellenálljon. Ezek az elvek vezéreltek minket a Flexcontrol szabvány megalkotásakor. A rendszer minőségének bizonyításához dinamikus tesztelésre volt szükségünk.


Ez a próba olyan nehéznek és ambíciózusnak számít, hogy azelőtt soha egyetlen gyártó sem próbálta így tesztelni a termékeit. Több éves tervezés, tesztelés és sok új szabvány után úgy döntöttünk kipróbáljuk eredményeinket a Pininfarina szélcsatornában (Pininfarina Aerodynamic and Aeroacoustic Research Center) . Flex karos napellenzőinket és az AluTecnic pergolát a Scanivalve teszt, a TGS (Turbulence Generation System - Turbulenciakeltő rendszer) és az L.V.D Lézer Effektus segítségével teszteltük.

Karos napellenző szélcsatorna teszt - FlexPergola szélcsatorna teszt - AlutecnicKaros napellenző szélcsatorna teszt - Flex

A Scanivalve teszt az árnyékoló alsó és felső felületén fellépő nyomást vizsgálja, összesen 10 pontos teljes terhelés mellett, különböző szögekben, 90 Km/órás szélsebesség mellett.

A TGS (Turbulenciakeltő rendszer) segítségével váltakozó és több irányból fújó szélben is vizsgálhattuk termékeinket.

A Lézer Effekt rendszer az egyedülálló lézernek és füstfúvókáknak köszönhetően szabad szemmel is láthatóvá tette az árnyékoló viselkedését turbulens áramlásban. Ezek a tesztek kettős eredménnyel szolgáltak: először is megmutatákk, hogy a Flex árnyékolórendszer a 70 Km/órás szélnek is ellenáll, mely a Beaufort skála szerinti 8-9-es szint. Másodszor bebizonyítottuk, a dinamikus tesztelésnek köszönhetően, hogy a Flexcontrol rendszer tökéletesen működik. Ez az egyetlen olyan rendszer, mely az árnyékoló szerkezetét védeni képes.

A tesztelések során új kérdések és kihívások is felmerültek, melyek megoldása a jövőben is fenntartja és próbára teszi a Pratic termékek innovációs képességét.